Met welke klachten ga je naar Psychologen Rotterdam?

Net als fysiek ‘ziek’ zijn

Je kunt fysiek ‘ziek’ zijn, variërend van een onschuldig griepje tot ongeneeslijke of chronische ziekten. Met de meeste van die klachten ga je naar een huisarts of specialist. En net zoals dat je fysiek onwel kunt zijn, kun je dat zijn in je gevoel of je gedrag. Ook hier variërend van een onschuldig ‘rotgevoel dat maar niet weggaat’ tot ingrijpende geestelijke klachten of chronische aandoeningen.

Wacht niet te lang

En net als fysiek ‘ziek’ zijn geldt voor psychische klachten: hoe langer je wacht hoe moeilijker genezing is. Aan de andere kant, je wilt waarschijnlijk niet met elk wissewasje naar de huisarts. Soms kun je dat griepje makkelijk zelf behandelen en met een beetje rust en zorg van een familielid komt het helemaal goed. Wist je dat je dat ook de hele tijd met je psyche doet? Een goed gesprek, uithuilen, je grenzen aangeven, nadenken over wat je wilt, mediteren – allemaal manieren waarmee je jezelf doorgaans ‘behandelt’ als het wat minder gaat in je leven. Zonder dat je het merkt is dat eigenlijk best vaak: kleine tegenslagen, verdriet, schaamte, je werk, dingen tegen je zin in doen, piekeren, slapeloze nachten. En dat kun je zelf en met vrienden en familie prima aan.

Het beste bel of mail je nu naar Psychologen Rotterdam

Maar soms niet. Waar ligt die grens? Wanneer ga je met die wond naar de EHBO om het toch even te laten hechten? Zelfs bij overduidelijke fysieke klachten is het best lastig. Je wilt ook geen doetje zijn. Of aankomen met dat bultje op je knie terwijl naast je een vrouw ligt te creperen van de pijn. Je wikt en weegt en besluit wel of niet te gaan. Soms pakt die beslissing goed uit en soms niet. Het probleem is: voor jou is het een gok. En elke zorgverlener zal je op je hart drukken: wij gokken niet. Geen vraag is te raar, klein, vreemd, vies of onvoorstelbaar. Als je hem aan Psycholoog Rotterdam of een andere psycholoog voorlegt, kunnen wij je precies vertellen wat je wel of niet moet doen. Of het inderdaad een klacht is waar een psycholoog iets mee kan of dat het wellicht meer iets is voor een huisarts of psychiater. Het belangrijkste is dat je weet wat je kunt doen en niet hoeft te gokken met je eigen welzijn.

Gerichte klachten

Ik verdeel klachten in drie soorten: gerichte klachten, algemene klachten en persoonlijke obstakels. De gerichte klachten hebben, de naam zegt het al, een duidelijke richting. Vaak heeft de cliënt er al een verleden mee en weet ook al wel een beetje van het onderwerp af. Dat kunnen angstklachten zijn, traumatische klachten, depressieve klachten of bijvoorbeeld rouwverwerking. We weten meteen wat het is en kunnen gericht aan de slag.

Algemene klachten

Veel cliënten hebben zo’n geschiedenis niet. Ze hebben gewoon geleefd, met alle ups en downs, en vinden zichzelf nu met allemaal gevoelens, vragen en klachten waar ze eigenlijk geen taal voor hebben. Het is moeilijk uit te drukken wat er precies speelt, het is onduidelijk voor de cliënt of het nu echt een klacht is. Piekeren, onbehagen, zorgen, zwaar op de hand zijn, prikkelbaar – veel klachten, weinig antwoorden en ook weinig ervaring erover te praten.

Persoonlijke obstakels

Elke klacht gaat over persoonlijke obstakels, maar in deze gevallen heel specifiek én de cliënt is zich er bewust van. Je merkt bij jezelf dat je in bepaalde situaties steeds dezelfde ‘fouten’ maakt. Je komt niet verder, je loopt vast en zelfs als je van jezelf weet dat het anders moet: het lukt je niet. We stellen samen de kaders en doelen vast en kunnen heel concreet aan de slag. Cliënten merken heel snel resultaat en zijn in de regel erg gemotiveerd.

Ook fysieke klachten kunnen psychisch zijn

Iedereen kent ze wel: de bal in de buik, het brok in de keel, de pijnlijke schouders, vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten en bij kinderen de buikpijn als ze iets moeten doen dat ze naar vinden. Fysiek en psyche hangen nauw samen. Er zijn heel veel lichamelijke klachten die goed behandeld kunnen worden bij een psycholoog. Kom een keer op gesprek. Ook als een psycholoog je zelf niet verder kan helpen weet hij of zij wel een arts die je wellicht verder kan helpen.

Is er ‘een klik’?

Er is onderzoek dat zegt dat een succesvolle behandeling voor maar liefst 70% afhangt van het contact tussen de psycholoog en de cliënt. Niet de methode, niet de kennis en ervaring van de psycholoog, maar de wijze waarop de psycholoog contact met je weet te maken. We besteden er veel aandacht aan. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de behandeling niet alleen bij je klacht, maar ook bij jou past. We spreken je taal, kunnen ons goed in jouw leefwereld verplaatsen en oordelen nooit. Bij jouw zoektocht naar de voor jou beste psycholoog doe je er goed aan ook een indruk van de persoon te krijgen. De meeste psychologen hebben een goed profiel van zichzelf op hun website, het is belangrijk die te lezen. En onthoud: je zit niet aan een psycholoog vast, het eerste gesprek is er om je verhaal te doen en om te kijken of de psycholoog wel bij je past.

Meer weten?

Een klacht typeren in een omschrijving of een lijstje symptomen is niet alleen lastig, je kunt ook makkelijk de verkeerde conclusies trekken. Het is heel waarschijnlijk dat je nergens op mijn site precies de klachtomschrijving vindt die bij jouw gevoelens past. Misschien wel een deel, maar niet helemaal.

Neem contact op

Het beste kunnen we je helpen als je ons belt of mailt. Dan kun jij precies vertellen hoe het zit, en kan onze praktijkassistente samen met jou kijken of wij je goed kunnen helpen. Zo niet: dan geeft de praktijkassistente een heel duidelijk en goed advies waar je wel terecht kunt. Maar: de kans is groot dat de assistent je aangeeft dat we je wel goed kunnen helpen. Samen met jou kijken we wat handig voor je is qua dag en tijd en plannen we direct een eerste afspraak in. Bel nu: 010 – 30 70 091