Wanneer ga je naar Psychologen Rotterdam?

Misschien lijkt deze vraag gek, maar veel mensen vragen zich dit af. Moet ik naar psycholoog? Wanneer is het moment om naar de psycholoog te gaan? Moet je niet gek zijn om naar de psycholoog te gaan?

Eigenlijk is het antwoord vrij eenvoudig. Je gaat naar een psycholoog wanneer je klachten ervaart van psychische aard. Klachten die je zelf niet meer helemaal alleen kunt oplossen, waar je een beetje hulp bij nodig hebt. Je hebt al een tijd last van een naar gevoel of van klachten die niet ‘normaal’ zijn voor jou. In het begin dacht je misschien: Dit is maar tijdelijk, het gaat vanzelf over. Of ik moet niet zeuren, iedereen heeft weleens wat. Maar intussen is bij jou het besef gegroeid dat ‘het’ niet zomaar over gaat. Dit besef – vaak is het niet meer dan een buikgevoel – is de eerste stap.

De hulp vinden die je zoekt

De tweede stap is de hulp vinden die je zoekt. Dat kan heel vaak een psycholoog zijn. En zo kom je op deze site terecht. In je zoektocht of wij jou misschien kunnen helpen. Wees gerust: waarschijnlijk wel!  En mochten wij je niet direct kunnen helpen, dan weten wij wel wie dat wel kan.

Blijf er niet te lang mee rondlopen

Het is niet raar: de meeste mensen zetten de stap naar een psycholoog niet zo makkelijk als naar een huisarts. Dat laatste vindt iedereen ‘normaal’. Over lichamelijke klachten praat je nou eenmaal makkelijker. Bovendien weten we: als je er te lang niets aan doet, dan kan een eenvoudige klacht uitgroeien tot een nare aandoening of ziekte. Dus gaan de meesten van ons op tijd naar de huisarts, als ze iets hebben dat niet zomaar overgaat.

Met psychische klachten ligt het vaak wat moeilijker. Vaak heb je het niet meteen in de gaten dat je ze hebt. En daarnaast lopen veel mensen te lang door met klachten die goed te behandelen zijn. Dat is jammer, want uiteindelijk geldt: een gezonde geest is net zo belangrijk als een gezond lichaam.

Een psycholoog helpt

Allereerst kun je je verhaal kwijt. Op onze website krijg je een indruk van de klachten waarmee mensen naar een psycholoog gaan. Misschien herken je je eigen klacht daarin, maar dat hoeft niet per se. Want alle behandelingen beginnen met een intake, een kennismaking bij de psycholoog waarbij je voldoende tijd krijgt om samen vast te stellen wat er met je aan de hand is. Na de intake stel je vervolgens samen met je psycholoog een persoonlijk behandelplan vast: welke methode of welke therapie is het beste voor jou? Waar wil je de komende tijd aan werken?

De psycholoog zal je precies vertellen wat hij of zij denkt dat er bij jou speelt en hoe dat aangepakt kan worden. Als je het daarmee eens bent, ga je samen aan de slag. Natuurlijk kan in de loop van de sessies meer naar boven komen, of blijkt het probleem misschien net wat anders te liggen, maar een rode draad hebben je in ieder geval. Zo weet je waar je aan werkt en maak je elke sessie weer nieuwe stappen richting je einddoel: een verlichting van de klachten, sterker in je schoenen en de juiste tools en inzichten om in de toekomst beter met dergelijke klachten om te gaan.

Jij doet het werk

Het beste instrument om je te genezen, ben je zelf. Een psycholoog zit niet stil tijdens de behandeling, maar houdt je een spiegel voor. Je ziet dingen die je normaal gesproken niet zo opvallen. Bepaalde patronen, steeds terugkomend gedrag of gedachten. Dat kan soms niet leuk zijn om te horen, maar het helpt meestal wel.

Het behandelplan zelf is doorgaans heel concreet. Je krijgt ‘huiswerk’ om de patronen in je eigen gedrag beter te herkennen. En verderop in de behandeling ga je werken aan de oplossing van je klacht. Je doet het dus heel erg zelf. Na de behandeling is je klacht weg of je weet hoe je ermee om moet gaan. Zodat je de draad van je leven weer kunt oppakken.

Hoe kies je een psycholoog?

Dat is soms nog best wel eens lastig. Belangrijk natuurlijk is dat je de psycholoog vertrouwt: is de psycholoog bij een beroepsvereniging aangesloten? Is de psycholoog lid van een beroepsvereniging zoals het NIP, het NFG of het NVPA, dan weet je dat die zich houdt aan een beroepscode. Onze psychologen bij Psychologen Rotterdam zijn allen lid van Psyned, en beiden lid van het NIP.

Het allerbelangrijkste

Uit onderzoek blijkt dat de relatie tussen de psycholoog en de cliënt heel belangrijk is voor het succes van de behandeling. Spreek je ‘elkaars taal’, ‘neem je makkelijk dingen aan’ van zo iemand. Met andere woorden: klikt het? De ‘klik’ tussen psycholoog en cliënt is misschien wel het allerbelangrijkste. Waarschijnlijk heb je al een gevoel bij ons. Misschien spreekt Annelies je meer aan. Ga op dit gevoel af, je gevoel heeft het vaak bij het rechte eind.

De psycholoog die bij je past

Uiteraard is het ook belangrijk dat de psycholoog die je zoekt past bij je klacht. Niet elke psycholoog is even ervaren of heeft dezelfde affiniteit met een bepaalde klacht. Als je de praktijkassistent van Psychologen Rotterdam even belt (kan ook ’s avonds!) dan kan ze je precies vertellen welke psycholoog volgens ons het beste bij jou en je specifieke klacht past.

Bel nu voor advies, 010 – 30 70 091!