EFT relatietherapie in Rotterdam

Relaties zijn gemaakt van emoties.

Bijna alle stellen die bij me komen, hebben het gevoel dat hun relatie ‘in een crisis’ is. Dat wil zeggen, ze hebben het gevoel dat als er nu niet snel iets veranderd, de relatie zal eindigen. Dat is best een wanhopig moment, een moment waarop jullie evenveel onmacht als onvrede voelen.

Hoe komt het nu dat de problemen in je relatie zo hoog kunnen oplopen? Hoe komt het dat het zo moeilijk is over jezelf heen te stappen? Hoe komt het dat in tegenstelling tot bijna alle andere relaties in je leven, je partner je zo diep kan raken? Dat komt omdat een relatie gemaakt is van emoties; en dan niet zomaar emoties, maar de diepe allesbepalende angsten en wensen.
Vandaar ook dat Emotionally Focussed Therapy (EFT), waarbij precies die emoties centraal staan, zo effectief werkt bij stellen die door een zware periode gaan.

Wat is EFT?

Voor sommige mensen even slikken. Emoties zijn toch de onbekende en ongrijpbare krachten in je leven. Waar je niet makkelijk over praat. Sterker nog, je weet niet eens zeker over je wel bij die hele diepe emoties wilt komen. Wie weet wat er allemaal loskomt. En toch gaan we het doen. Omdat het nodig is. Omdat jullie elkaar in de diepte moeten kennen: hoe je met iemand wilt zijn, wat je geeft, wat je deelt, hoe je je aan een ander wilt verbinden.

Dat is overigens geen knuffel-knuffel-behandeling: de methode, Emotionally Focussed Therapy, is een wetenschappelijk goed geteste behandelmethode die snel tot zaken komt en verrassend snel resultaat boekt. Daarbij zijn niet de emoties het onderwerp, maar de manier waarop jij en je partner ze herkennen, begrijpen en kunnen beheersen en gebruiken.

Eerst: opnieuw leren praten

Voordat we die emotionele verkenning doen, moeten jullie eerst weer in gesprek komen. Dat is een praktisch werkje waar jullie veel baat bij zullen hebben. Jullie reageren nu namelijk steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar. Daardoor knabbelen jullie elke keer een beetje van ‘jullie’ af – het basale gevoel van verbondenheid en veiligheid.
Inmiddels is die negatieve spiraal geëscaleerd. Het lijkt wel alsof jullie elke keer weer in dezelfde situatie belanden. En ook al willen jullie dat het anders gaat, het lukt jullie niet er uit te breken. Jullie zijn moe. Moe om nog te strijden. Moe om het anders te doen.

Het laat zich overal zien

Die manier van omgaan, die Dans van Weerstand, die zit in elk gesprek dat jullie hebben. Zelfs in de meest oppervlakkige. Dat is fijn voor mij omdat ik jullie heel snel kan duidelijk maken waar de problemen zitten. De meeste stellen schrikken er een beetje van; ze hebben niet in de gaten hoe vastgeroest hun patronen zijn en hoe onzichtbaar voor henzelf. Bekend worden met jullie patronen en gedrag is de eerste stap om hieruit te komen. Emotionally Focussed Therapy laat zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Je diepste emoties bepalen je

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Dat komt omdat de basis emotioneel is. In de behandeling vinden we die emoties. We bespreken ze. We diepen ze uit. Je komt er achter dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.
De behandeling richt zich op het vergroten van veiligheid en intimiteit en brengt via de emoties beweging en verandering.

EFT – relatietherapie in drie fasen

Fase 1 – patronen doorbreken

In deze fase leren jullie opnieuw communiceren. Je ziet waar het mis gaat, je herkent je eigen valkuilen en kunt er iets aan doen. In het proces zetten jullie de oogkleppen af die je naar elkaar hebt. Voor veel stellen voelt het dan ook een beetje als een hernieuwde kennismaking.

Deze fase is het meest praktisch, zakelijk. Dat is ook wel een prettig begin; jullie kunnen aan de slag, het is meestal vrij duidelijk wat iedereen te doen staat en het resultaat is snel te merken.

Fase 2 – opzoeken van emoties

Als jullie niet meer in hetzelfde cirkeltje ronddraaien, kunnen we de diepte in. Jullie voelen je allebei weer veilig, durven ook de moeilijke – soms pijnlijke – dingen uit te spreken. Onderwerpen zijn de wensen en angsten die jullie met jezelf en tot elkaar hebben. Jullie verbond is gebouwd op diepe gevoelens naar elkaar, vaak onuitgesproken (zelfs naar jezelf) omdat die gevoelens onherroepelijk kwetsbaar zijn en niet altijd even stoer, inspirerend, of sterk overkomen. In de behandeling merk ik dat stellen die op deze onderwerpen elkaar hervinden, niet alleen de relatie herstellen, maar ook voller en vrijer in het leven staan.

Fase 3 – waar ging het ook alweer over?

Wellicht heb je al gemerkt dat we het tot nu toe eigenlijk nog niet hebben gehad over jullie huidige problemen. Dat klopt; nu, in de derde fase is daar de tijd voor; doorgaans heel makkelijk, jullie zijn als stel robuust, veerkrachtig en veelzijdig. Vandaar dat in deze fase vooral ook de toekomst ons onderwerp van gesprek blijkt: waar willen jullie naartoe?

Contact

Benieuwd wat EFT relatietherapie voor jullie relatie kan doen? Neem telefonisch contact op via 010 – 30 70 091 of vul het contactformulier in. We leggen je graag uit wat we voor je kunnen betekenen.