Laat je angstklachten behandelen in Rotterdam

Angst: je vijand en je vriend

Angst is een deel van je bestaan. Misschien zelfs wel een deel van wie je bent. Het bepaalt voor een groot deel hoe je dag eruitziet: wat je doet en vooral wat je vermijdt.

Het is heel dubbel: aan de ene kant is die angst een blok aan je been, je bent er dingen door kwijtgeraakt, je wilt niet geleefd worden door dat ene in je leven. En aan de andere kant: leven in je angst geeft je een gevoel van veiligheid, van thuis zijn. Het geeft je controle, ritme, en vreemd genoeg, rust.

Angst is een deel van het vraagstuk

Je angst en hoe je daarmee omgaat, speelt zich heel dominant op de voorgrond af. Het is onvermijdelijk en onontkoombaar. Letterlijk: je wordt geleefd.

In de angstklachten behandeling richten we ons er heel praktisch op ervoor te zorgen dat de angst stukje bij beetje zijn grip op jou en je leven verliest. Voor een deel kunnen we dat oplossen met heel concrete opdrachten en oefeningen gericht op het hervinden van de redelijkheid.

Want: iedereen met een angststoornis weet dat de angst niet redelijk is – het huis is schoon genoeg, de deuren zijn op slot en andere mensen zijn er niet op uit je het leven zuur te maken (om maar een paar voorbeelden te noemen). Je weet het wel, ergens.

Het andere deel van de angstklachten behandeling is gericht op het vinden van de grond onder de angst. We gaan er daarbij vanuit dat jouw angst je ook iets opgeleverd heeft. Misschien lang geleden, misschien nog steeds wel. Bijvoorbeeld dat gevoel van controle, die veiligheid van de rituelen eromheen. Het is belangrijk daar tijd aan te besteden, want als we je angst wegnemen moet daar wel iets voor in de plaats komen.

Behandeling is een proces van persoonlijke groei

Vandaar dat de behandeling niet alleen het afbouwen of afbreken van die angstpatronen is. Je leert veel over jezelf, hoe je in het leven staat, hoe je om kunt gaan met controle en het loslaten van controle. Je zult merken dat je uiteindelijk niet alleen meer grip hebt op je angst(en) maar dat je in zijn geheel beter in het leven staat en ook beter kunt genieten.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Heb je nog vragen of wil je weten of ik je helpen kan?

Bel gerust voor een afspraak of stuur een e-mail.